Tips bij het kopen of verkopen van een auto
Wanneer je een auto koopt of verkoopt, dan wil je zaken zo goed mogelijk regelen. Als verkoper wil je de auto op een goede manier overdragen aan de koper. En wanneer je een auto koopt, wil je geen kat in de zak. Daarom zijn er een aantal zaken om op te letten.
Vergelijk advertenties
Wanneer je een auto op het oog hebt, kijk dan toch nog eens rond naar de advertenties van soortgelijke voertuigen. Soms zie je namelijk eenzelfde auto voor een lagere prijs. Zo weet je in elk geval zeker dat je niet te veel betaalt. Maak daarbij ook slim gebruik van de filter opties die een website zoals Marktplaats te bieden heeft. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe of tweedehands Toyota aanschaffen, maar ben je eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in een hybride variant van het Prius model die handmatig schakelt en een blauwe kleur heeft, dan is het van groot belang deze filters zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Dit maakt het mogelijk om dezelfde type auto's op een transparante manier met elkaar te vergelijken. Kun je de filters niet meteen vinden? Dan is het aan te raden om eens een keer op de 'Uitgebreid zoeken' functie te klikken die bijna iedere website bevat. Als verkoper geldt: kopers waarderen duidelijkheid. Wees concreet over de verkoop en probeer in de advertentie zoveel mogelijk informatie te zetten. Zorg ook dat een potentiële koper makkelijk contact kan opnemen over de verkoop.
Ga niet alleen naar een bezichtiging
Twee zien meer dan één. Ga daarom niet alleen naar een bezichtiging van een auto. Neem iemand mee die al eens eerder een auto heeft gekocht. Dat is ook nog eens veiliger. Hetzelfde geldt ook wanneer je de verkoper bent. Dit is niet bedoeld om de koper te intimideren maar voor je eigen veiligheid, net als dat het fijn is om er iemand bij te hebben die van onderhandelen weet.
Check de auto aan de buiten- en binnenkant
Wanneer je een auto gaat kopen, kijk dan naar hoe de auto eruitziet. Zowel aan de buitenkant, binnenkant maar ook zeker onder de motorkap. Beschadigingen (van in het verleden) kunnen namelijk van invloed zijn bij de onderhandeling van de verkoopprijs. Ook wanneer je de verkoper van een auto bent, is de staat van het voertuig belangrijk. Maak de auto schoon, zowel aan de buitenland als van binnen. Een rommelige auto kan een verkoop beïnvloeden. Zorg verder dat er geen (grote) schades zijn die auto onverkoopbaar maken, maar wees wel eerlijk over schades.
Vraag om een proefrit
Als je een auto gaat kopen, vraag dan of je een stukje mag rijden in het voertuig. Uiteraard kan de verkoper naast je zitten. Zo krijg je een gevoel bij de auto en weet je of die goed rijdt en kun je ook checken of er geen mechanische mankementen zijn wanneer in de auto wordt gereden.
Check de gegevens van de auto en de (ver)koper
Er zijn diverse manieren om de gegevens van de auto te checken. Via de registratie bij de RDW kun je veel informatie opvragen, zoals het aantal vorige eigenaren, de vervaldatum van de apk en of de auto geregistreerd staat als gestolen. Dat laatste kun je ook checken door het voertuigidentificatienummer (VIN) op het kentekenbewijs te vergelijken met dat onder de motorkap of de voorruit. Stel als koper ook vragen over het onderhoud en de reden voor de verkoop. Als verkoper kun je door vragen te stellen aan de koper ook een beeld krijgen over de bereidheid om de auto te kopen.
Bedenktijd
Na een bezichtiging hoef je niet direct over te gaan tot het kopen van een auto. Neem bedenktijd. En als verkoper moet je de potentiële koper deze tijd ook gunnen. Wel kun je afspraken maken over hoe lang de bedenktijd is. Leg dit soort zaken ook vast. Sowieso is het verstandig om afspraken over bezichtigingen of transacties goed vast te leggen, bijvoorbeeld via e-mails. Wat niet op papier staat, kan ook niet worden bewezen wanneer er iets mis loopt in het verkoopproces.
Autoverzekering
Wanneer je een auto koopt en je nog een bestaande autoverzekering hebt, dan moet je deze overschrijven. De bestaande verzekering loopt dan met een nieuw kenteken door. Je kunt het kopen van een nieuwe auto als kans aangrijpen om een vergelijking te maken tussen autoverzekeringen om te kijken waar je het gunstigst uit bent en eventueel over te stappen. Ben je de verkoper van een auto en koop je geen of niet direct een nieuw voertuig? Vergeet dan niet de autoverzekering op te zeggen. Dit kan alleen met een vrijwaringsbewijs, deze moet je van de koper ontvangen nadat deze de auto op zijn of haar naam heeft gezet.