Het kenteken als hulpmiddel bij het bepalen van je autoverzekeringspremie
Hoe vaak een auto in Nederland ook van eigenaar verandert, één ding blijft altijd hetzelfde: het kenteken. Het kenteken bevat een grote hoeveelheid aan informatie over de auto, zoals het bouwjaar, het merk, het type, het gewicht, de apk keuringen, maar ook over de geschiedenis van de auto. Zo kun je bijvoorbeeld checken of een auto schade heeft gehad, hoe erg die schade was, hoeveel eigenaren de auto al gehad heeft, wat de werkelijke kilometerstand is, wat de geschatte dagwaarde is en of de auto zakelijk of privé gebruikt werd. Deze gegevens zijn van invloed op de waarde en de geschatte levensduur van de auto en bepalen dus mede de hoogte van de premie van je autoverzekering. Daarnaast zijn je persoonlijke gegevens, het soort verzekering en de verzekeraar die je kiest bepalend voor het premiebedrag.
Persoonlijke factoren hebben invloed op de hoogte van de premie
Een verzekeraar bepaalt de hoogte van jouw verzekeringspremie door in te schatten hoe groot het risico is dat jij schade zult krijgen of zelf zult veroorzaken. Dat is afhankelijk van meerdere factoren en elke verzekeraar hanteert een eigen formule om tot een bedrag te komen. Een groter risico betekent een hogere premie.
Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je leeftijd. Jongeren onder de 24 jaar veroorzaken meer schade en betalen dus meer premie. Dit geldt tevens voor 60-plussers. Wanneer je in de Randstad woont, is je premie hoger dan wanneer je in Groningen woont. In de Randstad is er namelijk meer sprake van criminaliteit en het is er veel drukker, waardoor de kans op schade aanzienlijk groter is. De verzekering van een snelle, zware auto is vaak duurder dan die van een standaardmodel.
Wanneer je ooit wanbetaler bent geweest of bekend staat om een rijontzegging of strafrechtelijk verleden, zou dit ook van invloed kunnen zijn op je premie, evenals een negatief aantal schadevrije jaren. Anderzijds heeft een no-claimkorting een positief effect op de hoogte van de premie: wanneer je een aantal jaren schadevrij rijdt, krijg je een korting van een bepaald percentage dat per verzekeraar verschilt.
Verplichte verzekering en aanvullende verzekeringen
De premies van autoverzekeringen kunnen per verzekeraar enorm verschillen, maar de hoogte van de premie is uiteraard ook afhankelijk van het soort verzekering dat je kiest. Je bent verplicht je auto minimaal WA te laten verzekeren. Bij WA betaal je de laagste premie, maar je krijgt alleen de schade vergoed die je bij anderen veroorzaakt. Bij een WA + beperkt cascodekking betaal je meer, maar ben je ook verzekerd tegen schade bij diefstal, inbraak, of extreme weersomstandigheden. Bij een allriskverzekering wordt ook schade die je zelf aan je auto veroorzaakt vergoed. Naast deze drie opties kun je ook nog kiezen voor diverse aanvullende verzekeringen, zoals een ongevallen-inzittendenverzekering, een schadeverzekering voor inzittenden en een rechtsbijstandverzekering.