kenteken-info.nl | inruiltaxatie.nl | tellerrapport.nl

Een kenteken is verplicht en bevat volop informatie!

Alle auto's, vrachtwagens, brommers, aanhangers, snorfietsen en andere gemotoriseerde voertuigen hebben een kenteken. Het kenteken is manier om de voertuigen te identificeren. Een kentekenplaat op de voorkant en de achterkant van de auto heeft een combinatie van letters en cijfer, die uniek zijn. Vaak kan men ook snel herkennen hoe oud een auto is. Dit komt door de reeks waardoor een kenteken wordt afgegeven. In Nederland, Europa en eigenlijk in de hele wereld heeft men het kenteken ingevoerd om voertuigen mee te identificeren. De kleuren van de kenteken platen kunnen verschillen en ook de combinaties van letters en cijfers. In sommige landen kunt u zelf de combinatie kiezen als bijvoorbeeld doctor, money, house en andere unieke woorden.

Wie maakt de kentekenplaten?

In alle landen worden er eisen gesteld aan de kleuren en ook het lettertype van de kentekenplaten. Een kenteken moet aan specifieke eisen voldoen om op een auto geplaatst te mogen worden. Hierdoor kan niet ieder bedrijf een kentekenplaat maken. Een onjuist kenteken kan u zelfs een boete opleveren. In Nederland worden de gele kentekenplaten onder toezicht gemaakt en moet u extra betalen als u de kentekenplaten verliest. Er komt dan ook een 1 in het kenteken. De witte kentekenplaten voor fietsendragers en aanhangers wordt zonder toezicht gemaakt.

Een kenteken voor een aanhanger

In Nederland hebben de aanhangers ook een kenteken. Als het om een kleine aanhanger gaat dan zal deze eenzelfde kentekenplaat hebben in het wit als die van de trekkende auto. Het gaat dan om een aanhanger welke toto 750 kilo zwaar is. Ook een fietsendrager valt hieronder. Als het om een zelfstandige aanhanger gaat dan kan deze een eigen kentekenplaat hebben.

Enkele interessante letters in het kenteken

Als een kenteken begint met AF dan is het een Afcent in Brunssum. Als het kenteken begint met een B dan is het een bedrijfswagen. Als het kenteken begint met een C dan gaat het om een Diplomaten auto. Een kenteken wat start met een K is van Defensie. Een motor heeft een kenteken wat begint met een M. Een oplegger zwaarder dan 10.000 kilo (zonder lading) heeft een kenteken wat begint met een O. Een V betekent dat het om een bedrijfswagen onder de 3.500 kilo gaat (zonder lading). Een W houdt in dat het een aanhangwagen is.